Nieuws

Weg vrij voor bouw starterswoningen op Ark-locatie in Sint Pancras

Bron: NHD – regio Alkmaar 8 jan.2020  –>

De Raad van State heeft gisteren met een uitspraak de weg vrijgemaakt voor de bouw van een zestal starterswoningen op de plek van noodkerk De Ark aan de Parallelweg in Sint Pancras. ,,Vreselijk teleurstellend’’, zegt Herman Ploeg, een van de bezwaarmakende omwonenden.

De hoogste bestuursrechter verwierp in de definitieve uitspraak alle bezwaren van een twintigtal omwonenden. Die vrezen parkeerchaos in de buurt als een deel van het speelplaatsje aan parkeerplaatsen wordt opgeofferd. Nadat ze linksom en rechtsom maar geen gehoor vonden bij het college en de gemeenteraad van Langedijk besloten ze naar de Raad van State in Den Haag te stappen.

Deze rechtsinstantie ziet het evenwel niet zo somber in en meent dat er voldoende parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving van de nieuwe woningen beschikbaar is. Hoewel er vanwege de woningbouw tien parkeerplaatsen verdwijnen, komen er volgens de Raad zes terug op de eigen oprit bij nieuwe woningen van starters.

Weliswaar leidt dat tot een parkeertekort van maximaal drie parkeerplaatsen. Maar binnen een straal van 100 meter legt de gemeente drie nieuwe parkeerplaatsen aan, zodat er van een toenemend tekort geen sprake is, stelt de Raad. ,,Die parkeerplaatsen gaan ten koste van het speelplaatsje’’, zegt Ploeg. ,,Het wordt zo ontzettend vol hier in de buurt.’’

Behoud groen

Verder vindt de Raad dat het plan van de gemeente voldoende garanties biedt voor het behoud van het groen in de buurt, ook al komen de nieuwe parkeerplekken deels in het groen. Ook meent de hoogste bestuursrechter dat er voldoende behoefte is aan dit soort starterswoningen.

Ploeg is een teleurgesteld mens. ,,We hadden bij de behandeling van de zaak begin december nog enige hoop, maar daar is na deze uitspraak niets van overgebleven. Onze bezwaren zijn zo’n beetje op alle punten afgewezen. Verder procederen heeft geen zin meer. Het is jammer, wij vonden dat we goede argumenten hadden.’’

De omwonenden stelden ook dat de woningen, die in een samenwerkingsverband tussen de toekomstige bewoners (verenigd in kopersvereniging De Ark) worden gebouwd, wel erg prijzig zijn voor starterswoningen. Volgens hen is er in Sint Pancras veel meer behoefte aan sociale huurwoningen.

De Raad is het er niet mee eens en stelt in de einduitspraak dat dit CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, bouwen in eigen beheer) wel degelijk binnen het woningbouwbeleid van Langedijk valt en dat er elders in de gemeente voldoende sociale woningen worden gebouwd.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.