Nieuws

Voortgang Bouw IKC Sint Pancras

25-09-2020 Bron: NHD: door Arie Bergwerff –>

Knopen doorhakken in een vuistdik dossier tijdens open sessie op 23 oktober in De Regenboog

De bouw van het IKC Sint Pancras is inmiddels een meer dan vuistdik dossier. Plannen kwamen en gingen, na soms stevige discussies. Omwonenden, de Dorpsraad Sint Pancras en de gemeente komen nu op 23 oktober bij elkaar in De Regenboog voor een open sessie. Als alles goed gaat, ligt er aan het slot een duidelijk idee op tafel. Daarna moet er vaart worden gemaakt, want eind december moet een architect echt al een plan op tafel leggen.

Aan tafel in dorpshuis De Geist zitten de Lia Groenewoud en Annet Groot (namens de omwonenden), Marcel Kortenoeven (Dorpsraad), wethouder Jasper Nieuwenhuizen. Op zich al bijzonder, want de buurtbewoners waren in de afgelopen jaren af en toe helemaal klaar met de gemeente. Dat de Dorpsraad erbij zit is ook opmerkelijk. Het is, zegt Nieuwenhuizen, een teken dat de gemeente hecht aan participatie en het kernenbeleid serieus neemt. ,,We willen anders en vooral beter omgaan met de bewoners.’’

De gemeente Langedijk wil op de plek van de basisscholen Paus Johannes en De Phoenix aan de Sperwer een Integraal Kind Centrum realiseren. Dat de huidige schoolgebouwen ’af’ zijn, is voor iedereen aan tafel volstrekt duidelijk. Ook de Stichting Kinderopvang Langedijk, nu nog gevestigd aan de Kastanjelaan, krijgt een plek in dit IKC.

Frustratie

De gemeente dacht, naast het IKC-gebouw, aan de Sperwer 17 woningen en aan de Kastanjelaan vijf vrijstaande woningen te realiseren. Omwonenden trokken fel aan de bel en het gemeentebestuur besloot, na een publicatie in deze krant, dit plan van tafel te halen en het gesprek met de bewoners opnieuw aan te gaan. Hoewel de frustratie van jaren af en toe nog hoorbaar is in de woorden van Lia Groenewoud, zit het gezelschap nu toch al diverse bijeenkomsten met elkaar om de tafel. ,,Complimenten voor de Dorpsraad en de omwonenden’’, vindt de wethouder. ,,Je moet met elkaar in gesprek blijven, ook in het heetst van de strijd’’, stelt Kortenoeven.

Tijdsdruk

,,Het is geen gemakkelijke opdracht, maar we gaan ervoor’’, zegt Annet Groot. Niet alleen moeten de partijen het eens worden over een ontwerp voor het IKC en de omgeving (verkeersdruk, groen, speelruimte), er staat ook stevige tijdsdruk op. De gemeenteraad moet begin oktober akkoord gaan met dekking van de plannen en tijdens de sessie in De Regenboog moeten echt spijkers met koppen worden geslagen. Een planeconoom gaat scherp meekijken en een architect neemt in ieder geval drie ontwerpen mee. Volgens Lia Groenewoud is er nog een ontwerp, waarover de bewoners erg enthousiast zijn. ,,Breng het maar in’’, zegt de wethouder. ,,We zijn benieuwd wat er uit de sessie komt.’’ Hij wijst er fijntjes op dat de financiën wel goed in de gaten moeten worden gehouden.

Maatwerk

Desgevraagd maakt Nieuwenhuizen een ruwe planning: het nieuwe gebouw zou er rond de kerst van 2021 of in de zomer van 2022 moeten staan. Bijkomend probleem: waar laat je al die scholiertjes als straks met de sloop begonnen wordt. Er dient voor zeker een heel schooljaar vervangende ruimte gevonden te worden. ,,Dat is maatwerk’’, zegt de wethouder, ,,een uitdaging voor de gemeente, waarbij we de bewoners graag betrekken.’’

Ter vergadering wordt naar de leegstaande tuincentrum Overvecht aan de Kruissloot gekeken. Op die plek zouden best wat noodlokalen kunnen worden neergezet.

Wordt vervolgd.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.