Nieuws

Voorstanders overstap Sint Pancras naar Alkmaar verwachten meer van de Tweede Kamer

Bron NHD 16 juni 2020Gert van der Maten

Een definitief besluit van de Provincie moet er nog komen, maar de voorstanders van de overheveling van Sint Pancras en Koedijk naar Alkmaar hebben hun ogen al op de Tweede Kamer gericht.

Maandag bleek Provinciale Staten in meerderheid tegen het opsplitsen te zijn van Langedijk. Die gemeente moet in zijn geheel met Heerhugowaard opgaan in de nieuwe gemeente Dijk en Waard, zo had ook Gedeputeerde Staten al geoordeeld.

Voorbedacht

,,Blijkbaar was ons tegengeluid niet voldoende”, zegt Erik Kroese, voorzitter van de Dorpsraad Sint Pancras. Hij was maandag één van de insprekers bij het Statendebat over de fusie. Ergens verbaast hem de opstelling van de Provincie niet. Hij denkt dat de interim-burgemeesters van Langedijk en Heerhugowaard daar ’met voorbedachte rade’ zijn neergezet. ,,En met de Commissaris van de Koning is vooroverleg geweest met de twee gemeentebesturen.”

Kroese heeft meer verwachtingen van de Tweede Kamer. ,,Die hebben een andere verantwoordelijkheid dan de Provincie. Ze staan er denk ik onafhankelijker in.”

Vertegenwoordiger

Ook de Alkmaarse VVD-leider John van der Rhee gooit het bijltje er niet bij neer. Ook hij zal in de Kamer pleiten voor de overstap van Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk.

Van der Rhee kreeg maandag in de Staten het verwijt dat hij niet duidelijk kan maken waarom de twee kernen beter af zouden zijn met Alkmaar. ,,Wat ik daar van vind, is niet van belang, al denk ik dat ze inderdaad beter af zijn. Het gaat hierom: luister je naar de inwoners of naar bestuurders? De bewoners zien er zelf voordeel in. En als je dan als volksvertegenwoordiger kiekeboe gaat spelen en niet luistert naar de mensen die jou hebben gekozen, dan heb je wat mij betreft wel wat uit te leggen. Als de wens van de mensen die je geacht wordt te vertegenwoordigen als geen argument meer voor je is….”

Ook Van der Rhee ziet kansen in de Tweede Kamer. Die is volgens hem in het verleden wel vaker afgeweken van ingediende fusieplannen. De VVD’er wil in ieder geval zelf inspreken. Of hij dat opnieuw -zoals in de Staten- namens de hele gemeenteraad mag doen, moet hij eerst nog netjes vragen.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.