Nieuws

Tweede kamer schrapt hoorzitting. Teleurstelling bij Dorpsraad.

Tweede Kamer schrapt hoorzitting over fusie Heerhugowaard en Langedijk. Teleurstelling alom: ’Blijkbaar vinden ze dit niet heel belangrijk, anders laat je dit wel doorgaan’. Heel jammer vindt Erik Kroese, voorzitter van de Dorpsraad.

Behandeling Fusie HHW-Langedijk in tweede kamer op 22 december 1400 uur –>

U kunt de vergadering live volgen via tweedekamer.nl –>

Bron: NHD – Roel van Leeuwen –>

’Uitermate teleurstellend’, zo reageert Victor Kloos van de Alkmaarse partij OPA op het schrappen van de hoorzitting over de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk door de Tweede Kamer. Volgens hem verkleint dit de kans dat het Langedijker deel van Koedijk en Sint Pancras alsnog bij Alkmaar worden aangesloten.

De hoorzitting, waarbij voor- en tegenstanders van de ’ongedeelde’ fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk hun zegje konden doen, is afgelast vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer vinden alleen ’noodzakelijke debatten’ plaats. Ook is er niet voor gekozen om de bijeenkomst digitaal te laten doorgaan.

Indruk

Erik Kroese, voorzitter van de Dorpsraad Sint Pancras, die pleit voor aansluiting van het dorp bij Alkmaar, baalt dat de hoorzitting niet doorgaat. ,,We waren er helemaal op voorbereid om daarheen te gaan en een persoonlijke ontmoeting maakt toch meer indruk. Wat ik vooral jammer vind, is dat we nu ook onze petitie niet kunnen aanbieden. Ik hoop dat daar nog een gelegenheid voor komt. Volgens ons is dat een grondrecht.’’

Namens de gemeente Alkmaar zou burgemeester Emile Roemer inspreken. Victor Kloos was ervan overtuigd dat Roemer met al zijn Haagse ervaring veel indruk zou maken op de Kamerleden. Kloos vindt het dan ook erg jammer dat er geen hoorzitting komt. ,,Ik snap ook niet dat dit niet op een andere manier geregeld kan worden. Iedereen is aan het zoomen tegenwoordig. Dit is ouderwets. Blijkbaar vinden ze dit niet heel belangrijk anders laat je dit wel doorgaan.’’

Op de vraag of hij inschat dat hierdoor de kans kleiner wordt dat Alkmaar zijn zin krijgt, laat Kloos weten dat hij daar absoluut van overtuigd is.

Zoom

Ook William van Diepen, die namens de Klankbordgroep Sint Pancras zou inspreken, noemt het ’jammer’ dat de hoorzitting niet doorgaat. ,,Ik snap niet dat ze geen zoom meeting houden. We hadden ons goed voorbereid.’’ Hij zegt dat hij de woorden van de dorpsraad had willen weerleggen. Volgens hem zijn veel minder Pancrassers voor aansluiting bij Alkmaar dan de dorpsraad aangeeft en hebben Heerhugowaard en Langedijk een vele sterker verhaal als het gaat hoe de voorzieningen in het dorp en de identiteit van Sint Pancras behouden blijven.

Merkwaardig

Op zijn beurt vindt Kroese het uiterst merkwaardig dat de klankbordgroep überhaupt was uitgenodigd door de Tweede Kamer. Volgens hem is onduidelijk hoeveel mensen de klankbordgroep vertegenwoordigt. ,,Die hoorzitting is niet bedoeld voor individuele burgers. Niemand die wij kennen, kent die klankbordgroep en wij kunnen hen ook niet vinden in het register van de Kamer van Koophandel.’’

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard zegt niet verrast te zijn over het annuleren van de hoorzitting. ,,De Kamerleden hebben alle informatie tot hun beschikking, maar het is vooral voor de Langedijker groeperingen teleurstellend. Het was fijn geweest als zij rechtstreeks contact hadden kunnen hebben met onze volksvertegenwoordigers.’’ Blase noemt het vooral belangrijk dat het proces doorgaat en de fusie op 1 januari 2022 een feit kan zijn.

Verbazen

Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk zegt zich in deze tijd nergens meer over te verbazen. ,,Wij stonden in de startblokken om naar Den Haag te gaan en we hadden graag nog een keer ons verhaal gedaan. Het is volstrekt ongebruikelijk dat zo’n hoorzitting niet doorgaat. Het is misschien wel voor het eerst in de geschiedenis.’’

Wel meent ze dat de Kamer in principe voldoende informatie heeft om begin volgend jaar een besluit te kunnen nemen.

De Dorpsraad onderzoekt de overgebleven mogelijkheden om de kamerleden alsnog te informeren over de petitie Sint Pancras.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.