Nieuws

Tweede Kamer houdt de deur op een kier voor Koedijk en Sint Pancras, ook na de fusie van Langedijk en Heerhugowaard

Bron: NHD door Arie Booy –>

De vorming van de gemeente Dijk en Waard door Heerhugowaard en Langedijk heeft de instemming van de Tweede Kamer. Wel moet het mogelijk zijn om na de fusie de positie van Koedijk en Sint Pancras te evalueren.

De VVD diende donderdag in de Tweede Kamer een motie in van die strekking. Als de inwoners van de twee dorpen in meerderheid tot Alkmaar willen behoren, moet grenscorrectie mogelijk zijn betoogde liberaal Mark Snoeren die met de motie kwam.

Draagvlak

,,Het is goed dat Langedijk een kernenbeleid is gestart voor de dorpen”, zei Snoeren, ,,maar toch is evaluatie op zijn plaats. Want als er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is, dient grenscorrectie mogelijk te zijn. Het verzoek voor deze optie komt van Alkmaar.”

Beide gemeenten dienen wel akkoord te gaan. Langedijk heeft laten weten dat vertrek van Sint Pancras en Koedijk alleen kan als de gemeente Dijk en Waard het ook wil.

Peiling

Eerder in het debat hadden D66, SP en GroenLinks aandacht gevraagd voor zorgen uit de kernen over de fusie. Melding werd gemaakt van het feit dat de helft van de Koedijkers en ruim 60 procent van de inwoners van Sint Pancras tot Alkmaar willen behoren. Aan die peiling nam de helft van de bevolking deel.

In Heerhugowaard is kritiek op de motie. ,,Ik vind het jammer”, zegt VVD-raadslid Falco Hoekstra. ,,De inwoners van twee kernen wordt valse hoop gegeven, want ik zie niet gebeuren dat de nieuwe gemeenteraad er mee akkoord gaat dat Sint Pancras en Koedijk-Noord naar Alkmaar gaan.”

Winst

John van der Rhee, de liberale fractievoorzitter van Alkmaar, ziet dat weer anders: ,,De grote winst van dit debat is dat de inwoners van de twee kernen zelf kunnen bepalen tot welke gemeente ze behoren.”

Kernenbeleid

,,Ik hoor uit Langedijk goede berichten over het kernenbeleid”, zei minister Kasha Ollongren van binnenlandse zaken in het debat over de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk.

Ze vervolgde: ,,Ik hecht namelijk aan draagvlak onder de bevolking. Dit beleid draagt ertoe bij dat inwoners gehoord worden en zich serieus genomen voelen.”

Weinig boodschap

CDA’er Harry Van der Molen toonde zich in de Kamer ook de kampioen van de underdogs bij gemeentelijke fusies: ,,Volgens mijn ervaring hebben leidende gemeenten in een herindeling vaak weinig boodschap aan de mening van kleinere dorpen. Het kernenbeleid brengt meer evenwicht.”

Er zal vast nog veel over dit onderwerp gesproken worden in Langedijk en, na de jaarwisseling, in Dijk en Waard.

Evaluatie

Het is niet bekend wanneer de evaluatie van de fusie gehouden zal worden, maar de Tweede Kamer repte donderdag over een periode van een jaar waarin een terugkoppeling aan het parlement nodig is.

,,Ik vind de grote winst dat nu voor het eerst door de volksvertegenwoordiging is uitgesproken dat kleine kernen hun lot kunnen bepalen”, zegt de Alkmaarse fractievoorzitter John van Rhee. ,,Dit gaat niet om het belang van Alkmaar, maar om het belang van de inwoners van Koedijk-Noord en Sint Pancras.”

Grenscorrectie

Falco Hoekstra van Heerhugowaard is blij met het besluit van de Kamer om het licht op groen te zetten voor de fusie met Langedijk: ,,Kijk, ik vind het goed om te evalueren, dat kan nieuwe inzichten opleveren. Maar als er hoop geboden wordt op een grenscorrectie, voorzie ik een periode van instabiliteit en daar is volgens mij niemand bij gebaat. De Alkmaarse politiek voelt zich door de motie gesterkt.”

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.