Nieuws

Tuincentrum Overvecht Sint Pancras sluit

Bron NHD – Arie Bergwerff – 9 jan. 2020 –>

Het tuincentrum Overvecht langs de Kruissloot in Sint Pancras staat vlak voor een definitieve sluiting. Het doek met ’Opheffingsuitverkoop’ hangt aan het hek bij de ingang. Binnen is de afdeling met kamerplanten al zo goed als leeg, slechts de cactushoek oogt nog ’bewoond’. Elders onder het glazen dak wachten krachtig afgeprijsde buitenplanten, tuinmeubilair en plantenpotten nog op mogelijke nieuwe eigenaren.

Om het stuk grond op de grens van Alkmaar en Langedijk is enkele jaren stevig geknokt. Projectontwikkelaar Reggestede Invest uit Lochem ging er lange tijd vanuit dat er op deze plek twee winkelgebouwen zouden worden gebouwd. In de gebouwen zouden dan supermarkten gevestigd worden. De gemeente Langedijk en de projectontwikkelaar vochten het uit tot aan de bestuursrechter en de Raad van State toe. Reggestede leek daarbij lang aan de winnende hand maar verloor de laatste slag.

Langedijk wenste niet mee te werken, omdat het bestemmingsplan Vronermeerweg 27 en 27a te Sint Pancras een vestiging van een supermarkt niet toestaat. Tot 2003 was op deze plek een tuindersbedrijf gevestigd. De bestemming is toentertijd gewijzigd in ’tuincentrum’, maar de gemeenteraad van Langedijk stelde als voorwaarde dat het uitsluitend om een tuincentrum mocht gaan. Daar kwam nog bij dat de gemeente én de naburige supermarkten in Sint Pancras en Alkmaar-Noord (De Mare) niet echt zaten te wachten op nog meer supers in dit gebied.

Wethouder Ad Jongenelen zou graag woningen zien verrijzen op de plek van Overvecht. „Mooie woningen, dat heb ik nodig”, zei hij in september 2019 na afloop van het Forum Dorp en Ruimte. De gemeenteraad schaarde zich later achter het bestemmingsplan, met daarin de zin ’dat er kansen zijn om het plangebied te transformeren naar een woonfunctie’.

De verwachting is dat Overvecht half januari definitief gaat sluiten. Voor de twee poezen, vaste bewoners, is onderdak geregeld.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.