Nieuws

Raad Langedijk ’geeft hart weg’

 

De raad van Langedijk slaat de weg naar een bestuurlijke fusie met Heerhugowaard in. Met 16 stemmen voor en vijf tegen stemde de raad dinsdagavond in met het voorstel daartoe van het college. Een voorwaarde klonk raadsbreed: vergeet niet de inwoners, de bedrijven en de maatschappelijke organisaties mee te nemen in dit proces.

Enkele vergaderingen geleden stelde wethouder Jasper Nieuwenhuizen dat je als gemeente ’je hart maar een keer kunt weggeven’. Gisteravond, in een tjokvolle raadszaal, besloot de raad een keuze te maken, met slechts CDA en Kleurrijk Langedijk als tegenstemmers.

Zo’n bestuurlijke fusie heeft meerwaarde voor Langedijk, zegt de raad het college en het bureau Berenschot na. Het college gaat nu een zogenoemde Arhi-procedure voorbereiden. Daarin wordt rekening gehouden met draagvlak, bestuurskracht en goede regionale verhoudingen maar vooral ook met de kracht en de eigenheid van de Langedijker kernen.

Amendement

Vorige week probeerde CDA-fractievoorzitter Gerard Rep met een motie de beslissing over een bestuurlijke fusie van de agenda te krijgen. Zijn motie verdween kansloos in de raadsprullenbak. Daar kwam gisteren ook een amendement van Kleurrijk Langedijk terecht. Annelies Kloosterboer stelde in dit amendement voor om eerst de inwoners te consulteren over welke fusiepartners nu draagvlak hebben.

Rep maakte ook gisteren van zijn hart geen moordkuil: ,,We zijn met behulp van een vaag rapport van Berenschot op slinkse wijze richting bestuurlijke fusie geleid.’’ Hij verweet de coalitiepartijen VVD, Dorpsbelang en Hart voor Langedijk/D66 alle beloftes uit de verkiezingstijd te zijn vergeten. Ook Kloosterboer sprak van ’kiezersbedrog’.

De coalitiepartijen legden het gemopper naast zich neer. Ger Nijman (Dorpsbelang) meende dat in de Arhi-procedure voldoende rekening wordt gehouden met het dorps- en kernenbeleid. Rob Wagenaar (VVD) benadrukte dat een zelfstandig Langedijk niet toekomstbestendig is. ,,Er liggen grote opgaven en dan is het ingewikkeld in je eentje. Een bestuurlijke fusie geeft de meeste waarborgen dat het goed komt.’’

Soledad van Eijk (GroenLinks) drong ook aan op goede samenwerking in de regio. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen stelde daarop dat Heerhugowaard en Langedijk niet meer zonder elkaar kunnen. ,,Alles kan natuurlijk, maar de scheidingskosten zijn heel hoog. Het zou ons op achterstand zetten, met alle gevolgen van dien voor de bevolking.’’ Volgens Nieuwenhuizen wordt er open en constructief gesproken met Alkmaar. ,,Alkmaar concludeert dat Heerhugowaard en Langedijk ver in een proces zijn en wil dat niet verstoren. De samenwerking oppakken met Alkmaar heeft een meerwaarde voor de hele regio.’’

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.