College Langedijk wil nu ’iets terug doen’
De gemeente Langedijk schrijft weer zwarte cijfers. Dit geld moet na al die jaren van bezuinigingen zo veel mogelijk terug naar de inwoners, aldus het college. En nee, haasten wethouder Jasper Nieuwenhuizen (Financiën) en burgemeester Jan Hoekema zich te zeggen, ’dit is geen feestbegroting op weg naar de verkiezingen’.
Tevreden gezichten achter de tafel in de burgemeesterskamer in het gemeentehuis. Langedijk houdt in 2018 in totaal 2,5 miljoen euro over, resulterend in 2021 in een saldo van 1,3 miljoen euro. Het college is niet van plan de hand op de knip te houden, werd gisteren duidelijk. In de programmabegroting 2018, aangeboden aan de gemeenteraad, is ruimte voor nieuw beleid.
„Na jaren van bezuinigingen zijn we trots en blij dat die ruimte er nu is”, aldus Hoekema. Nieuwenhuizen: „Met dit nieuwe beleid zetten we vooral in op instrumenten die de kracht van de Langedijker samenleving versterken. We hebben in de afgelopen jaren veel van de samenleving gevraagd. Het is mooi om nu iets terug te kunnen doen.”
Gedacht wordt aan: uitbreiding van het evenementenbeleid (40.000 euro), een nieuwe sportnota (40.000 euro), inzet van buurtbemiddeling (30.000 euro). Hoekema: “Voor buurtbemiddeling maken we gebruik van professionals, ‘Rijdende rechters’ op lokaal niveau om de samenleving hier nog wat mooier te maken.” Maar ook: 50.000 euro voor het blijvend inzetten van meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en 406.000 euro om de kwaliteit van de wegen, bruggen in Langedijk weer ’op te pimpen’. Ook wordt er geïnvesteerd in het ambtenarenkorps. Nieuwenhuizen: “Naar de toekomst toe is er een ander soort ambtenaar nodig. Daarvoor is budget vrijgemaakt, zeven ton.”
Het college werkt aan een sportnota. Daarvoor is 40.000 euro uitgetrokken, Gestreefd wordt naar een sportpaspoort voor ieder kind. Nieuwenhuizen, lachend: “Allemaal verplicht starten in de Langedijker Run? Als liberaal ben ik niet zo van ‘verplicht’, maar als er straks veel meer deelnemers zijn zou dat heel mooi zijn.”
Wethouder Jan Piet Beers meende dat de Langedijkers de economische crisis heel goed het hoofd hebben geboden. Op het programma: de lang gekoesterde wens om de Achterburggracht in Noord-Scharwoude doorvaarbaar te maken en revitaliseren van het Havenplein in Broek op Langedijk, uiteraard in een trajecten van participatie. Ook Sint Pancras moet ‘doorvaarbaar’ worden. Er werd al eens gekeken naar twee scenario’s, waarbij gedacht werd aan trajecten richting het kanaal Alkmaar-Kolhorn. Nu ligt er nog een derde scenario, afkomstig van de Dorpsraad Sint Pancras: door de akkers tussen Zuiderdel en Pancras, langs de Wijde Vaart.
De kersverse wethouder Gerard Rep was vooral content met de 50.000 euro voor het mantelzorgcompliment. „De nadruk ligt op zelfredzaamheid, op samenredzaamheid.” Gekeken wordt nog naar de vorm waarin het compliment aangeboden zal worden.