Nieuws

Omwonenden niet blij met plannen rond IKC aan de Sperwer Sint Pancras

Door Arie Bergwerff – NHD 11 juni 2020 –>

Bezorgde omwonenden, verzameld in het Actiecomité Scholenbuurt Sint Pancras, gaan bezwaar aantekenen tegen de plannen van de gemeente Langedijk met het scholencomplex aan de Sperwer. Lia Groenewoud is de spreekbuis: ,,Wij zijn niet tegen de komst van een Integraal Kind Centrum, maar deze plek is veel te klein. Het wordt hier volgebouwd: er verdwijnt speelruimte en groen en de verkeerssituatie wordt onhoudbaar.’’

Langedijk wil op de plek van basisschool Paus Johannes een IKC realiseren. De naastgelegen basisschool De Phoenix wordt afgebroken en maakt ruimte voor zeventien woningen. Ook de Stichting Kinderopvang Langedijk krijgt een plek in het kindcentrum. Aan de Kastanjelaan kunnen dan vijf vrijstaande woningen worden gebouwd. Het college denkt eind dit jaar ’concrete stappen te kunnen maken’.

Ondertussen zijn er mensen afgehaakt: ,,Ze doen toch wat ze waarschijnlijk allang op papier hebben staan, was hun gevoel.’’ Zelf raakte Groenewoud alleen maar meer gemotiveerd: ,,Ik ben vanaf de inloopavond in oktober 2018 alles gaan bijhouden en foto’s gaan maken.’’ Ze is inmiddels ook in gesprek is met de Dorpsraad. Voorzitter Erik Kroese heeft haar al beloofd het IKC bij gesprekken over het kernenbeleid naar voren te brengen.

Eerder dit jaar schreef ze namens omwonenden een brief aan alle fracties, waarin alle knelpunten onder de aandacht werden gebracht. Met diverse fracties zijn gesprekken gevoerd. ,,Wat mij verbaast is dat zij ook niet precies weten wat er staat te gebeuren. Niemand wordt ingelicht. Straks komt het college met een voorstel en dan wordt het voor de gemeenteraad slikken of stikken.’’ Ze vreest dat er dan te weinig fracties zullen zijn die tegen de plannen zullen stemmen.

Ze werkt in het onderwijs, net als haar man Ron. ,,Onze zorg betreft vooral de kinderen. Kinderen van drie locaties moeten straks samen op een derde van de nu bestaande ruimte werken en spelen. Twee derde wordt afgepakt en helemaal volgebouwd. Kinderen hebben ruimte nodig om te kunnen spelen.’’

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.