Nieuws

Nieuw plan IKC aan de Sperwer Sint Pancras gepresenteerd

Nieuw plan IKC Sint Pancras: Omwonenden content met zes in plaats van zeventien woningen

Bron: NHDArie Bergwerff. –>

Aanvankelijk lag er een omstreden plan voor zeventien woningen bij de bouw van het IKC Sint Pancras. Nu ligt er een plan voor zes woningen op kavels, met parkeren op het eigen terrein. De begeleidingsgroep, met daarin omwonenden en de Dorpsraad Sint Pancras, vindt het ’een mooi plan’.

Een sessie met belangstellenden in De Regenboog kon op 23 oktober vanwege het coronavirus niet doorgaan. Een bescheiden aantal van zestien belangstellenden, inclusief de leden van de begeleidingsgroep, kwam digitaal in de lucht. Gisteren kon, wederom digitaal, het resultaat van de sessie worden bekeken.

,,We hebben veel last van het coronavirus. Het is niet anders’’, zegt Lia Groenewoud, die in de begeleidingsgroep zit namens de omwonenden. Ze is heel tevreden over het nieuwe plan. ,,Dit is het hoogst haalbare, gezien de randvoorwaarden en de 500.000 euro winst die er gemaakt moet worden om de nieuwbouw van het IKC mogelijk te maken. Dit plan is heel wat mooier, heel wat groener en er is meer parkeerruimte.’’

Ook Marcel Kortenoeven, namens de Dorpsraad, is content: ,,Binnen de kaders is wat er nu ligt een mooi plan. Ik ben heel blij met de huidige opzet, waarin meer ruimte is voor parkeren.’’ Het is goed gegaan, constateert hij: ,,De gemeente heeft er behoorlijk wat energie in gestoken.’’

Groenewoud: ,,Die zeventien huizen in het oude plan stonden boven op elkaar. Het was geen gezicht, op dat kleine stukje grond. Ik ben blij met het groen en het behoud van het voetbalveldje, waar de school maar ook de buurt veel gebruik van maakt. Het veldje is in dit plan bijna helemaal gespaard gebleven.’’ Ze vreest wel dat er nogal wat bomen zullen sneuvelen. ,,Ik hoop dat de gemeente er snel al wat grotere bomen terug plaatst. Dat is echt nodig.’’

,,Dit is een beter plan’’, vindt ook wethouder Jasper Nieuwenhuizen. ,,We hadden dit niet kunnen bereiken zonder de bewoners. Deze opzet smaakt naar meer. Er komt straks een splinternieuw schoolgebouw op de plek van de Paus Johannes, twee verdiepingen hoog. Zo’n nieuw gebouw vraagt veel minder energie en zorgt voor minder uitstoot. Bovendien is het klimaat binnen in orde.’’

Parkeren

Het parkeren is een punt van zorg, vooral bij het in- en uitgaan van het IKC. Gedacht wordt aan een een haal- en brengstrook aan de Sperwer. Deze strook zou, met behulp van een slagboom, kunnen worden afgesloten en vervolgens dienst kunnen doen als extra schoolplein. ,,Daar gaan we de buurt opnieuw bij betrekken’’, aldus de wethouder.

Opmerkelijk is dat er in het plan een reservering is gemaakt. Als het verkeer toch voor problemen gaat zorgen, kan er nog uitgeweken worden naar deze plek. Ook is nog niet duidelijk wat er met de gymzaal gaat gebeuren. ,,De gymzaal hoeft niet perse weg’’, aldus Nieuwenhuizen.

Haast is nu geboden. De raad van Langedijk moet in de vergadering in december het licht op groen zetten. De verwachting is dat er eind 2021 gestart kan worden met de bouw. Daarna kan begonnen worden met de bouw van de woningen.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.