Nieuws

Ministerraad stemt in met fusie Dijk en Waard. Nu de Tweede Kamer nog

21-09-2020 Bron: NHD door Roel van Leeuwen –>

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het herindelingsvoorstel voor Heerhugowaard en Langedijk.

De gemeente Langedijk heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om samen te gaan met de gemeente Heerhugowaard. Gezamenlijk verwachten de gemeenten beter in staat te zijn om hun inwoners goede dienstverlening te bieden en een sterke samenwerkingspartner in de regio te zijn.

Nadat de gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard instemden met de fusie tot de nieuwe gemeente Dijk en Waard, ging de provincie Noord-Holland voor de zomer akkoord.

Onlangs kregen Heerhugowaard en Langedijk bezoek van de Directeur Generaal van het ministerie en nu zet de ministerraad alle seinen op groen voor de fusie.

Bekend is dat niet alle inwoners staan te springen om deze fusie. Vooral een deel van de inwoners van Koedijk en Sint Pancras zou graag zien dat deze kernen zich bij Alkmaar aansluiten. Dit leidde ertoe dat Alkmaar nog heeft geprobeerd om de kernen aan zich te binden.

Grenzeloos

Om aan de bezwaren van deze inwoners tegemoet te komen, wil de nieuwe gemeente Dijk en Waard het ’grenzeloos besturen’ invoeren voor deze gemeenten. Hiervoor zal binnen de regio Alkmaar wel moeten worden samengewerkt.

De ministerraad heeft er nu mee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. Die adviseert de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer vergadert over deze fusie. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het streven is om de stukken in november aan de Kamer aan te kunnen bieden. ,,Maar dat hangt ook af van de Raad van State.’’

Als het parlement instemt met herindeling dan komt het aantal gemeenten in Nederland in 2022 op 345. Het kabinet streeft ernaar dat de herindeling per 1 januari 2022 een feit is. De burgemeesters Blase van Heerhugowaard en Kompier van Langedijk laten via een woordvoerder weten tevreden te zijn over het feit dat er weer een stap in het fusieproces is gezet.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.