Nieuws

Fusie Heerhugowaard – Langedijk. Gemeente Alkmaar gaat inspreken bij de provincie

Door Gert van der Maten – NHD 11 juni 2020 –>

De gemeente Alkmaar geeft niet op. De Provincie moet duidelijk gemaakt worden dat Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk niet bij de nieuwe gemeente Dijk en Waard gevoegd moeten worden. Op 15 juni 2020 staat het Herindelingsadvies HHW-Langedijk op de agenda

Dat standpunt heeft Alkmaar al lang, maar het is volgens de gemeenteraad door Heerhugowaard en Langedijk weggemoffeld ergens diep achterin een dik fusiedocument. De raad heeft daarom nu VVD-fractieleider John van der Rhee groen licht gegeven om aanstaande maandag namens de hele raad het woord te voeren als hij inspreekt bij Provinciale Staten.

Zijn definitieve tekst gaat nog even over de bureaus van alle fracties, maar de strekking zal zijn dat Alkmaar bereid is om Koedijk en Pancras op te nemen, omdat de inwoners van die kernen daarom hebben gevraagd.

De Alkmaarse raad, met burgemeester Piet Bruinooge voorop, vindt dat Heerhugowaard en Langedijk het nu net laten lijken alsof Alkmaar Pancras en Koedijk opgeeft, terwijl dat beslist niet zo is. Van der Rhee zal trachten de Alkmaarse zienswijze onderuit de stapel papier te vissen en haar in het volle daglicht te leggen.

Ongedeeld
De in Alkmaarse ogen verhullende presentatie van de fusieplannen heeft er al toe geleid dat Gedeputeerde Staten (’provincieregering’) zich heeft uitgesproken vóór een ongedeeld samengaan van Heerhugowaard en Langedijk. Daar moet Provinciale Staten (het ’provincieparlement’) nog op reageren.

Meerderheid
Volgens een woordvoerder hebben zich vier insprekers gemeld voor het fusiedebat. Daar zit in ieder geval ook iemand bij van de Dorpsraad Sint Pancras. Die zal onder meer wijzen op de uitkomst van een petitie, waarin 55 procent van het dorp voor aansluiting bij Alkmaar koos. Alkmaarse fractieleiders hebben dat in koor al een duidelijke meerderheid genoemd.

Mocht Provinciale Staten het Alkmaarse verhaal toch van tafel vegen, dan rest nog een gang naar de Tweede Kamer.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.