Nieuws

Dorpsraad Sint Pancras gaat met petitie de deuren langs: Fusie HHW-L’dijk.

Dorpsraad Sint Pancras gaat met petitie de deuren langs: ’Willen jullie bij Alkmaar of bij Heerhugowaard horen?’

Bron: NHD 22-05-2019

We willen dat de inwoners zwart op wit antwoord kunnen geven op de vraag: ’Willen jullie bij Alkmaar of bij Heerhugowaard horen?’ Die vraag zit niet in het draagvlakonderzoek in opdracht van de gemeente’’, aldus voorzitter Erik Kroese. Dat onderzoek wordt op 3 juni uitgerold, aldus burgemeester Leontien Kompier.

De colleges van Langedijk en Heerhugowaard, die als ’verloofden’ in principe optrekken naar een bestuurlijke fusie in 2022, besloten eind maart om een draagvlakonderzoek te doen in Sint Pancras en in het Langedijker deel van Koedijk.

Tijdens de consultatierondes langs alle dorpskernen was hier veruit de meeste kritiek te beluisteren. Men gaf onomwonden aan meer te zien in aansluiting bij Alkmaar.

De colleges besloten daarop te gaan onderzoeken in hoeverre deze kritische geluiden overeenkomen met de mening van alle inwoners van de twee kernen. Het onderzoeksbureau I&O Research werd gevraagd deze meting uit te voeren.

Binnen de Dorpsraad is heel veel scepsis over de meting. Kroese constateerde vrijdag tijdens een bijeenkomst van het begeleidingsteam dat de in zijn ogen belangrijkste vraag – ’Bij Alkmaar of bij Heerhugowaard?’ – niet in de meting is opgenomen.

,,Dat was niet de bedoeling, kreeg ik van I&O te horen.’’ Volgens Kroese kunnen de inwoners nu niet duidelijk aangeven waar hun voorkeur naar uit gaat. Dus gaat de Dorpsraad zelf de deuren langs, gewapend met die ene vraag.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen vindt het ’alleen maar goed’ dat de Dorpsraad tot actie overgaat. Wel tekent hij aan: ,,I&O Research adviseerde de vraag niet mee te nemen, omdat daar bij de beantwoording van vraag 2 alle ruimte voor is. De vraag van de Dorpsraad maakt het beeld niet duidelijker.’’

Meting

De inwoners van Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk krijgen op 3 juni het draagveldonderzoek toegestuurd. De week daarop volgt een rappelbrief met het verzoek toch vooral te reageren. De verwachting is dat op 28 juni duidelijk is wat de meting door I&O Research heeft opgeleverd.

Kompier en Nieuwenhuizen schetsen deze tijdlijn tijdens een gesprek in het gemeentehuis. De bestuurders zijn benieuwd naar de uitslag van de meting maar benadrukken ook dat er in de afgelopen jaren al een flink aantal stappen gemaakt zijn. ,,Als college kunnen we geen andere weg meer op.’’

Het fusieproces is al in 2013 op gang gekomen. De gemeenteraden van Heerhugowaard en Langedijk hebben al met een ruime meerderheid besloten tot een ambtelijke fusie. Toen adviesbureau Berenschot rapporteerde dat een bestuurlijke fusie een meerwaarde zou hebben voor inwoners en bedrijven, werd ’opgeschaald’ van een ambtelijke naar bestuurlijke fusie.

Nieuwenhuizen: ,,Als we met wat we nu weten kijken naar het proces, dan hadden we beter eerst met de inwoners in de kernen kunnen gaan praten.’’ Dit proces is niet fout, vindt hij: ,,Het is een goed en zorgvuldig proces maar het is allemaal anders gelopen.’’

Drukmiddel

Kroese roept alle inwoners op het onderzoek vooral goed in te vullen. ,,Dat is van belang, het levert een extra drukmiddel op. Anders bestaat het gevaar dat het college en de gemeenteraad de uitslag op hun eigen manier gaan bekijken en de uitslag naast zich neerleggen.’’

Hij zwaait de gemeente ook lof toe: ,,We zijn blij met het onderzoek. Die ene voor ons belangrijke vraag hebben ze er niet bij willen zetten. Dat is een gemiste kans.’’

Lopers voor de petitie vinden we zeker, verwacht Kroese: ,,Inwoners die willen meehelpen kunnen zich melden bij de dorpsraad: [email protected]’’

Meer fusienieuws via het NHD ==>

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.