Nieuws

Directeur Generaal bezoekt Langedijk ivm voorgenomen fusie HHW – Langedijk

Voor- en tegenstanders ongedeelde fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard roeren zich bij werkbezoek Directeur Generaal.

Bron artikel: NHD – Roel van Leeuwen –>

Directeur-Generaal Chris Kuijpers van Binnenlandse Zaken heeft gisteren een uur gesproken met voor- en tegenstanders van een ongedeelde fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk.

De DG was in De Binding in Zuid-Scharwoude om met inwoners, gedeputeerde Ilse Zaal en de burgemeesters Bert Blase (Heerhugowaard) en Leontien Kompier (Langedijk) te praten over het fusieproces.

De Tweede Kamer zal zich waarschijnlijk later dit jaar uitspreken over het wetsvoorstel dat nu wordt voorbereid.

Vooral in Sint Pancras en Koedijk zijn er veel inwoners die liever zien dat hun dorpen aanhaken bij Alkmaar. Voorzitter Erik Kroese van de dorpsraad Sint Pancras zegt tijdens de bijeenkomst met de DG te hebben aangegeven dat het democratische proces niet goed is gevolgd.

Pancrasser William van Diepen verweet de dorpsraad juist dat er veel mis is gegaan met de enquête en de petitie, die door diezelfde dorpsraad zijn georganiseerd.

Kroese: „De voorstanders van de fusie met Heerhugowaard hebben het alleen maar over wat de dorpsraad niet goed doet, maar het moet gaan over wat het beste is wat we voor Pancrassers kunnen bereiken.”

Zaal, Kompier en Blase waren tevreden over het bezoek. Kompier: „We hebben duidelijk gemaakt dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan.”

Thorbecke
Ook was de DG benieuwd in het Thorbecke instrument. Dit houdt volgens Kompier in dat burgers in de regio Alkmaar geen last van gemeentegrenzen moeten hebben. Een voorbeeld. „In Koedijk moest men tot voor kort in twee gemeenten een vergunning aanvragen voor de jaarlijkse gondelvaart.”

Blase: „Met praktische stappen proberen we de zaken waar het echt om gaat aan te passen.”

 

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.