Nieuws

Dertig vrijwilligers gaan met petitie huis-aan-huis meningen over fusie peilen in Sint Pancras

Bron: NHD 26 juni 2019 – Arie Bergwerff

,,Desnoods gaan we tot drie keer toe langs. We blijven bonken op de deuren.’’ In juli gaan de vrijwilligers van de Dorpsraad Sint Pancras huis-aan-huis het dorp in om met een petitie de mening van de inwoners te peilen: wordt het Alkmaar, Heerhugowaard of maakt het de bewoner eigenlijk niet uit.

Ron Spaans en Rob Planken stapten naar voren toen de Dorpsraad aangaf op zoek te zijn naar vrijwilligers. Ze troffen elkaar bij de tumultueuze bijeenkomst in De Geist, waar massaal de Pancrasser vingers de lucht ingingen toen burgemeester Leontien Kompier vroeg wie er aansluiting bij Alkmaar wilde.

De Dorpsraad besloot tot de petitie toen duidelijk werd dat in het draagvlakonderzoek van I&O Research die vraag naar de voorkeur ontbrak. Inwoners van Sint Pancras en – deels – Koedijk van 18 jaar en ouder kregen deze meting begin deze maand toegestuurd. Spaans: ,,Dat is niet overal goed gegaan, horen we. Op ons adres kwam bijvoorbeeld slechts een vragenlijst binnen.’’

Rond die tijd viel er in het dorp ook een flyer van de Dorpsraad op iedere deurmat. Daarin werd aangedrongen om de I&O-meting goed in te vullen en nadrukkelijk te vermelden of er voorkeur was voor een fusie met Alkmaar. De uitslag van het onderzoek zou eind deze maand bekend moeten zijn.

Twee formulieren

De dertig vrijwilligers van de Dorpsraad gaan in juli de straat op. Ze krijgen twee formulieren mee. Op het ene formulier worden naam, voornaam, geboortedatum en adres genoteerd en kan de inwoner een voorkeur richting fusie uitspreken. Op het andere formulier wordt bijgehouden wie wel en niet thuis was. Waar de deur dicht blijft, gaat een briefje door de bus met de belofte dat er op een later moment een tweede en desnoods derde bezoek volgt. ,,Het is natuurlijk vakantietijd maar het is ons streven om zoveel mogelijk mensen te bereiken’’, aldus Spaans.

De twee benadrukken dat het er niet om gaat om een voorkeur richting Alkmaar door te drukken. ,,We staan er neutraal in, onze persoonlijke mening is niet belangrijk’’, aldus Planken. ,,Onze grootste moeite is dat het hele fusieproces onvoldoende democratisch is geweest. Het gaat ons erom dat de mening van de inwoners zorgvuldig gemeten wordt.’’ Beiden hebben geen idee wat er straks qua uitkomst te verwachten valt.

De raadsleden van Langedijk en Heerhugowaard krijgen de uitslag van de I&O-meting voor het zomerreces toegestuurd, beloofde Kompier eerder. In september wordt dan vergaderd over de uitslag. ,,We laten ons hierdoor niet opjutten, we weten ook nog niet wanneer we stoppen met onze petitie’’, zegt Planken. In koor: ,,De gemeenteraden mogen over de meting vergaderen maar uiteindelijk is het de Tweede Kamer die de beslissing neemt.’’

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.