Nieuws

De spanning stijgt. Behandeling fusieplannen HHW-Langedijk in 2e kamer nadert.

Alkmaar legt voorkeursvariant voor aan Tweede Kamer: ’Eerst Koedijk, dan Sint Pancras naar Alkmaar.

Bron NHD: Rob Bakker –>

Nog voor Heerhugowaard en Langedijk in 2022 verdergaan als de nieuwe gemeente Dijk en Waard kan het Koedijker deel van Langedijk al bij Alkmaar worden gevoegd. Na de start van de nieuwe gemeente kan ook Sint Pancras naar Alkmaar. Dat stelt de gemeente Alkmaar voor in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de voorkeursversie van drie varianten die allen neerkomen op een toevoeging van Koedijk-Noord en Sint Pancras aan Alkmaar.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en de regering zijn het echter eens met het voorstel van Heerhugowaard en Langedijk dat er een volledige samenvoeging van beide gemeenten moet komen, inclusief Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk.

Een meerderheid van de circa 250 inwoners van dat noordelijkste stukje van Koedijk, en de dik 6000 inwoners van Sint Pancras willen liever inwoner van Alkmaar worden, bleek uit een enquête. In Koedijk-Noord koos 55 procent voor Alkmaar. In Sint Pancras lag dat op 62 procent.

Hierop kwam Alkmaar in actie. Dat Langedijk en Heerhugowaard samen gaan is prima, maar de wens van de meerderheden in Koedijk en Sint Pancras zou gerespecteerd moeten worden, aldus de gemeenteraad van Alkmaar.

Op 16 december is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de gemeentefusie, waarbij ook ingesproken mag worden. De fracties van VVD en OPA vinden dat burgemeester Emile Roemer dan het woord moet voeren. Een schriftelijke reactie moet voor 9 december binnen zijn.

Het voorstel om eerst Koedijk-Noord aan het Alkmaarse grondgebied toe te voegen en pas na de geboorte van Dijk en Waard ook Sint Pancras nog, heeft te maken met de wetgeving rond gemeentelijke herindelingen. Die schrijft voor dat bij grenscorrecties het inwonertal van de betrokken gemeenten met niet meer dan tien procent toe- of af mag nemen. Beide dorpen kunnen ook na de gemeentelijke fusie nog naar Alkmaar over gaan.

De nieuwe gemeente Dijk en Waard telt zo’n 85.000 inwoners. Koedijk-Noord en Sint Pancras hebben samen 6.250 inwoners.

Ook de Dorpsraad Sint Pancras stuurt een brief naar de tweede kamer. Binnenkort wordt u hierover verder geinformeerd.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.