Nieuws

Bijeenkomst in de Geist over fusie HHW en Langedijk

Sint Pancras : Bron NHD 10 april door Arie Bergwerff.

Er is in De Geist veel kritiek op de gemeente Langedijk. De dorpsbewoners voelen zich niet geïnformeerd over de fusie, er is al die jaren niets gedaan aan de hopeloze verkeerssituatie in het dorp, het complex van Vrone ligt er nog steeds beroerd bij. Het is een greep uit een lange lijst. Een inwoner vat het mooi samen: ,,We zitten in Sint Pancras aan het trappel-end.’’ En niet voor het eerst op deze avond volgt er stevig applaus.

Het college en zeker tien gemeenteraadsleden van Langedijk – in meerderheid voor een bestuurlijke fusie met Heerhugowaard – zijn naar De Geist gekomen. Ze treffen er een zaal vol opstandige Pancrassers aan. De vriendelijke inleidende woorden van Leontien Kompier over de saamhorigheid en het mooie dorpse karakter maken weinig tot geen indruk.

Pogingen van gespreksleider Michel Buhrs om de aanwezigen mee te krijgen bij het invullen van een wensenlijst voor hun dorp stranden keer op keer. ’Waarom is er niet eerst een knappe enquête gehouden? Alles is nu toch al in kannen en kruiken’, klinkt het. En als de burgemeester vraagt wie dat nog meer denkt, gaan de vingers weer massaal de lucht in. ,,Wat maakt dit dorp, wat wil dit dorp’’, probeert Jasper Nieuwenhuizen, op zoek naar reacties. ’Bij Alkmaar’, klinkt het snedig.

College en raad krijgen een oproep mee: ,,Laat ons vrij, laat ons kiezen’’, zegt een inwoner. ,,Hou een enquête en als blijkt dat van de 6200 inwoners er 2000 voor Alkmaar kiezen, respecteer dat dan als raad.’’

Erik Kroeze is voorzitter van de Dorpsraad, die met het openen van een petitie de onvrede in het dorp zicht- en voelbaar heeft gemaakt. ,,Ik hoop echt dat het college zich nog eens achter de oren krabt. De eerste keer in De Regenboog voelde je al dat de mensen zich bekocht voelen.’’ Hij meent van het college iets van een handreiking gehoord te hebben. Bureau Berenschot zou wellicht worden ingeschakeld voor een draagvlakonderzoek. Hij wil dit afwachten. Volgt er niets, dan gaat de Dorpsraad zelf de deuren langs met een enquête. Kroeze draait er niet omheen: daarbij kan de Dorpsraad best wat extra handjes gebruiken.

meer berichten uit het NHD over de fusie Alkmaar en HHW

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.