Nieuws

Aangepaste plannen/tekeningen Voetbalvereniging Vrone

Bron: NHDdoor Roel van Leeuwen –>

Er komen toch geen 51 woningen op een deel van het sportcomplex van Vrone in het hart van Sint Pancras. De gemeenteraad mag zich buigen over een nieuwe variant van het college van burgemeester en wethouders waarin aanzienlijk minder woningen zijn opgenomen.

,,Vrone verdient het om nu verder te gaan’’, zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen. Hij doelt op het feit dat de voetbalclub al vele jaren wacht op een oplossing om het sterk verouderde complex met de bar slechte velden op te knappen.

Begin dit jaar presenteerde het college een plan voor de herinrichting van het sportcomplex. Om dit te bekostigen waren er in dit plan negen vrije kavels en een appartementencomplex met 42 woningen opgenomen. Maar de gemeenteraad vond dat de omwonenden ruimschoots de gelegenheid moesten krijgen om mee te praten over de plannen voor Vrone.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het plan van de gemeente. Aan de Boeterskant (beneden) komen zes kavels en boven aan de Vinkenlaan een parkeerterrein en acht kavels. De kantine en de kleedkamers krijgen een centrale plek.

Het plan van de gemeente. Aan de Boeterskant (beneden) komen zes kavels en boven aan de Vinkenlaan een parkeerterrein en acht kavels. De kantine en de kleedkamers krijgen een centrale plek.© Illustratie gemeente Langedijk.

Dit heeft ertoe geleid dat er nu twee varianten liggen. Eén aangepaste variant van het college en een variant die door een groep georganiseerde omwonenden is opgesteld. In die laatste variant is er geen ruimte voor woningbouw aan de Boeterslaan aan de zuidzijde van het terrein van Vrone en kunnen er alleen woningen komen aan de Vinkenlaan (aan de noordzijde, red.) zolang deze niet hoger zijn dan de omliggende bebouwing.

Geen appartementen

Deze variant gaat het college net een stap te ver aangezien de gemeentelijke bijdrage dan op ruim 1,35 miljoen euro uitkomt in plaats van op 652.000 euro. Wel heeft de gemeente het appartementencomplex aan de Vinkenlaan – waar veel weerstand tegen was – laten vallen. In plaats daarvan komen er op die plek acht vrije kavels, terwijl er aan de Boeterslaan nog slechts zes vrije kavels overblijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het plan van de bewoners met alleen woningen aan de Vinkenlaan met daarachter het parkeerterrein.

Het plan van de bewoners met alleen woningen aan de Vinkenlaan met daarachter het parkeerterrein.© Illustratie gemeente

,,Ik denk dat de omwonenden deze tegemoetkoming niet hadden verwacht’’, zegt Nieuwenhuizen. Het nieuwe plan kost de de gemeente 112.000 euro meer ten opzichte van het vorige plan. Dat het verschil niet nog groter is, komt doordat het college het door de gemeenteraad gestelde kader van dertig procent sociale woningbouw heeft laten vallen.

Wél komen er nabij de hoek Vinkenlaan/Destreelaan – waar ook de nieuwe ingang van Vrone is gesitueerd – enkele tientallen openbare parkeerplekken. Dit was een nadrukkelijke wens van de gemeenteraad. Deze parkeerplekken kunnen ook benut worden voor de Geist en het zwembad.

Volgens Nieuwenhuizen – die zelf als wethouder al acht jaar bezig is met het project Vrone – gaven de bewoners tijdens de participatie aan dat de uitgangspunten van de gemeenteraad niet hun uitgangspunten waren. ,,Dat is lastig want als wethouder ben ik gebonden aan de kaders van de gemeenteraad. Zij wilden liever helemaal geen woningen en alleen een herschikking van de velden.’’

Echt luisteren

De wijze waarop er nu met omwonenden naar de plannen is gekeken, past volgens Nieuwenhuizen in het kernenbeleid waarin participatie centraal staat. ,,Als je participatie serieus neemt, moet je ruimte geven en bereid zijn kaders tegen het licht te houden als er serieuze bezwaren zijn’’, vindt Nieuwenhuizen. ,,De consequentie is dat je niet alleen aanhoort maar echt luistert. Als bewoners op het hoogste participatieniveau meedoen, moet je als gemeenteraad ook bereid zijn om pas daarna kaders vast te stellen.’’

Hij hoopt dat de gemeenteraad nu akkoord gaat met het plan. ,,De velden van Vrone worden door de KNVB het vaakst afgekeurd voor het spelen van wedstrijden. Er komt een nieuwe drainage en een speciaal type grasmat die beter bespeelbaar is.’’

De club heeft nu drie velden en een half veld dat als trainingsveld wordt gebruikt. Straks moeten er drie velden en een pannaveld overblijven. Het handbalveld verdwijnt. Verder worden de verouderde kleedkamers en kantine vervangen. In het voorstel van het college zijn deze ingepland tussen de drie velden. ,,Ideaal om daar een tribune en een terrasfunctie aan toe te voegen’’, aldus Nieuwenhuizen. De club draagt volgens hem zelf 160.000 euro bij.

De bal ligt nu bij de gemeenteraad. Het voorstel wordt naar verwachting op 2 november behandeld in het forum en op 16 november in de gemeenteraad Langedijk.

Deel dit op Social Media

Meer nieuws uit Sint Pancras

Lid worden

Voor een klein bedrag van 8 euro per jaar bent u al lid van Dorpsraad Sint Pancras. Met uw hulp kunnen wij een nog belangrijker klankbord worden voor alle inwoners van ons prachtige dorp.